שמאי מקרקעין והמלחמה בהון השחור

שמאי מקרקעין והמלחמה בהון השחור

הנדון: הצעה לחקיקת חוק להצגת שומה מטעם שמאי מקרקעין בכל העברת זכות וזאת על מנת להגביר את שקיפות הנתונים הן כלפי מס שבח והן כלפי כלל האזרחים למניעת הפסדי מס עקב דיווחים לקויים והון שחור
נכתב ע"י אריה סודית - שמאי מקרקעין

רקע: כיום בעת הגשת פעולה להעברת זכויות נדרשים הן מוכר/י והן רוכש/י המקרקעין, להגיש תצהיר לעניין שומת המס החייבת כאשר הבקרה של רשות המיסים במשרד האוצר הינה רנדומלית. כלומר ייתכנו מצבים בהם ינצלו הצדדים את חוסר הבקרה העיקבי לצורך דיווח נתונים אשר אינם תואמים את העסקה וזאת במטרה להפחית בנטל המס. לדוגמא במכירת נכס צמוד קרקע אשר מדווח כדירה יחידה כאשר בפועל מדובר בנכס המפוצל ל 2 יחידות ואף ייתכן וקיימת בו פעילות עסקית של צימרים.

היות ועסקאות המדווחות כחייבות במס נבחנות בצורה כזו או אחרת על ידי המפקחים מטעם הרשות. במקרים בהם השווי בעסקה המוצהרת נמוך מדי לדעת רשות המיסים, נקבע על ידה שווי גבוה יותר וזאת על בסיס אותן נתונים כפי שדווח לה עצמה ולא עברו בקרה או אימות. 
עתה כאשר הנישום יבקש להשיג על החלטת המנהל עלול להיווצר מצב בו שני הצדדים נאחזו למעשה בנתונים פגומים והיות והסתמכו על אותו מאגר נתונים לא מבוקר.ההשפעה הישירה עקב דיווחים שכאלו גורמים לנזק של כ 222 מיליון ₪ בשנה בהתאם לעיתונות הכלכלית.

1. סעיף 87 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג-1963, קובע כי בעת מסירת הצהרה על מכירת זכות במקרקעין מוענקת סמכות למנהל לקבוע את שומת המס. המנהל, באמצעות המפקחים במשרדי מיסוי מקרקעין יבדוק את השומה, ישום את המכירה הן במס שבח והן במס רכישה תוך 8 חדשים ממועד הגשת ההצהרה על פי השומה העצמית או שומה בהסכם או לפי מיטב שפיטה. בשומה לפי מיטב שפיטה יפרט המנהל את הנימוקים לאי אישור השומה העצמית אשר הוגשה על ידי הנישום, וכן את הדרך אשר על פיה נעשתה השומה לפי מיטב השפיטה. במקרה של שומה לפי מיטב שפיטה יזמן המפקח את המוכר/רוכש לדיון לפני החלטתו. בהתאם לחוק לא תיעשה שומה לפי מיטב השפיטה, בלי שניתנה לנישום הזדמנות סבירה להשמיע את טענותיו. המנהל ישלח הודעת שומה אל החייב בתשלום המס (מס שבח / מס רכישה) אשר בה יפרט את רכיבי השומה ואת סכום המס לתשלום על פיה.


2. סעיף 78 לחוק קובע כי מוכר / רוכש מקרקעין אשר קיבל הודעת שומה ויש לו מחלוקת בקשר לנתוניה, רשאי להגיש השגה תוך 12 ימים מיום שנמסרה לו ההודעה. ההשגה תוגש על גבי טופס 3211 באופן מפורט ומנומק תוך ציון הסכום אשר אינו שנוי במחלוקת ודרך חישובו. המנהל יזמן את המשיג לדיון בהשגה וישיב לו את החלטתו באופן מנומק ובכתב  וזאת תוך 8 חודשים מיום אשר בו הוגשה ההשגה (או שנה בנסיבות שמצויות בחוק).

3. הליך דיווח מקוון : כיום הרשות עוברת להליך של דיווח מקוון, דבר המגביר את הצורך בשימוש בנתונים מאומתים עובדתיים אשר ישתקפו מחוות הדעת השמאית. לאור אופן ביצוע הדיווח המקוון הרי שבנקל ניתן להוסיף פרק להליך המקוון בו ימולאו הפרטים על ידי שמאי המקרקעין בצרוף חוות הדעת השמאית כקובץ סרוק וייחתם על ידו. הפרק יצטרף במסגרת פרק נתוני הנכס אשר ימוזג באמצעות קוד הקלדה כפי שניתן היום לעשות עם השומה העצמית לדוגמא.

4. עיקרי ההצעה להצעת החוק: לאור התמורות שחלו בעשורים האחרונים, וגידול בהיקף הפעילות בשוק הנדל"ן, על מנת להכין שומה לגבי נכס מסוים, נדרש כיום זמן לא מבוטל. במשרד המשפטים (הוועדה לתקינה שמאית)  הכינו תקינה שמאית על מנת ליצור אחידות בהליך הכנת השומה. בשומה מקיפה נבחנים פרמטרים שונים של הנכס כגון: מצב תכנוני (תוכניות בהכנה/מופקדות/מחוזיות/גובלות וכדומה), מצב משפטי (חוזה חכירה מהוון/לא מהוון /הערות אזהרה שונות/זכויות לצד ג' ועוד) , מצב הרישוי (היתרי בנייה/תוספות בנייה לא חוקיות/סוג הבנייה שאושר/וכדומה) מטרדים(כגון רעש, זיהום/ קרינה) כל זאת ועוד הינם פרמטרים המשפיעים על שווי הזכויות הנישומות.

א. בשל העובדה כי מפקחי מיסוי מקרקעין נדרשים במסגרת זמן מוקצב לבדוק ולהעריך את מכלול הנתונים המשפיעים על שווי נכס, בעת דיווח של כל אירוע העברת זכות. הדבר יוצר עומס ועיכובים ועקב כך בחלק לא מבוטל מן המקרים התוצאה מתבטאת בכך כי לעיתים בהערכות מס גבוהות יותר מהמחיר המדווח ולעיתים במחיר מוערך נמוך יותר משווי השוק הריאלי. הדבר נובע בעיקר לאור אי בהירות בנתוני הדיווח. ראוי שהצעת החוק תחייב את הצדדים המעורבים בכל העברת זכות בנכס מקרקעין, להגיש שומת מקרקעין מלאה החתומה על ידי שמאי מקרקעין.

ב. שמאי המקרקעין יהוו בסופו של דבר את זרועה הארוכה של רשות המיסים, תוך דגש על שקיפות מלאה לציבור.

ג. הסמכות לקביעת השווי הסופי תישאר בכל מקרה אצל רשויות המס, אך לאור המצאת שומת מקרקעין תינתן להם תמונה מלאה על מצבו של הנכס. באם באגף מיסוי מקרקעין יחלקו על השווי שנקבע בשומת המקרקעין הינו נמוך או גבוה ביחס לקביעתם הסופית, ייפתח הליך השגה בעת הצורך מול רשות המיסים ככתוב בחוק.

ד. הדבר יצמצם את הדיווחים המוטים והיוצרים הון שחור הנגרע מטובת הציבור והכנסות המדינה.

ה. הדבר יחסוך זמן ויקל על עבודת עובדי רשות המיסים לטובת טיפול בנושאים דחופים אחרים.

ו. הטיפול של רשות המיסים ומשרדי ממשלה אחרים בפניות הצבור/השגות/הרשאות לרישום הזכויות במקרקעין בעקבות הליך זה יהיו מהירים וקלים יותר .

5. לסיכום: עלות השומות שיוכנו על ידי שמאי מקרקעין בעת אירוע מס לצדדים המעורבים (במקרים המועטים בהם לא נערכה שומה בעת אירוע המס) הינה שולית ביחס לתרומה הצפויה הן לציבור הרחב והן לרשות המיסים ולמדינה מה גם שהינה מוכרת כהוצאה לתהליך השומה.
Share by: